За нас

Учебен център „Архимед“

През 2022 г. издателство „Архимед“ и Институт за образователни политики „Архимед и Диоген“ започват нова инициатива. Отварят нови учебни центрове в големите градове в България. Първият се открива в Русе в началото на септември 2022 г. Той се намира в центъра на града, ул. „Райко Даскалов“ №32, ет. 1 и 3. Административен и организационен директор е Кремена Крумова, а методически директор е Пламен Паскалев.

Историята на издателство „Архимед“ започва през 1980 г., когато проф. Георги Паскалев събира всички, давани до този момент в страната, кандидатстудентски задачи по математика и написва книга с техните решения. Поводът е предстоящият изпит на неговия син, който активно участва в подготовката на сборника. До 2004 г. авторът продължава да следи конкурсите за прием във висшите училища и да издава разнообразни помагала, свързани с подготовката за тях. През цялото време тези книги се радват на завиден интерес и големи тиражи и се преиздават многократно.

През 1989 г. проф. Георги Паскалев заедно със своята съпруга Здравка Паскалева и порасналите си деца Пламен Паскалев и Надежда Паскалева поставят началото на учебен център и издателство „Георги Паскалев“ – семейна фирма, специализирана изцяло в областта на математиката: учебна литература, подготовка за кандидатстване след 7. и след 12. клас. 10 години по-късно Пламен Паскалев сформира авторски колектив и издава сборник с тестове по различни учебни предмети за подготовка за прием в гимназиите. Тази книга става първото издание на „Архимед“ – приемник на „Георги Паскалев“. Новото издателство се ръководи от Пламен Паскалев. 15 години то базира дейността си на творческия тандем Георги Паскалев – Здравка Паскалева. През периода 1997 – 2004 г. тези автори създават пълна гама учебници по математика от 5. до 12. клас, налагащи нови стандарти в методиката на обучението по математика и ползващи се с популярност в учителските среди. Днес учебниците са в сигурните ръце на приемниците Пламен Паскалев, Мая Алашка, Райна Алашка, Ангелина Аврамова.

22 години след началото „Архимед“ вече издава помагала за детските градини, учебници и помагала по математика от 1. до 12. клас, учебни помагала по математика за студенти във висши училища. През годините издателството развива успешно и други насоки на своята дейност. Появяват се нови учебници по информатика, информационни технологии, история, география, БЕЛ, химия, написани от признати специалисти. Известни български автори поверяват новите си книги на „Архимед“. Издателството публикува и преводна художествена, учебна и публицистична литература. Постоянно се обсъждат и реализират нови идеи.

„Архимед“ е активен член на Асоциация „Българска книга“ и участник в българските изложения на книгата. Традиционно е и присъствието на издателството на математическите конференции на Съюза на математиците в България. От 2015 г. съвместно с Института за образователни политики „Архимед и Диоген“ издателството организира собствена ежегодна научна конференция по методика с международно участие. Двете организации са сертифицирани за обучение на учители и провеждат обучения в цялата страна.

През 2010 г. Съветът на европейската научна и културна общност награди издателство „Архимед“ с почетното отличие „Златна книга“ за принос към развитието на българската култура.

Нашата база
Учебен център „Архимед“

Предимства на обучението при нас
Учебен център „Архимед“

Z

Индивидуален подход

Обръщаме внимание на всеки според нуждите.

Z

Нова и модерна база

Основно ремонтирана база за обучение.

Z

Онлайн дневник

Гледате онлайн как детето ви напредва.

Z

Достъпни цени

Предоставяме възможност за разсрочено плащане.

Z

Удобна локация в центъра

гр. Русе ул. „Райко Даскалов“ №32, ет. 1 и 3

Z

Екип от професионалисти

Избираме ги с конкурс, за да сте доволни.

Екип
Учебен център „Архимед“

Кремена Крумова

Агроном съм по професия и живея в Русе. През последните години успешно съчетавам професията си с животозастраховането. Преминах обучения за личностно развитие, които отключиха в мен желанието да се развивам в сферата на работа с деца, а именно да създам център за работа с тях. Изключително съм щастлива, че в лицето на издателство „Архимед“ срещнах партньор за тази идея. Работила съм в център за деца в Италия преди повече от 10 години и това ми носеше голямо удоволствие. Качествата, които притежавам, а именно честност, лоялност, емпатия, бързо адаптиране към промени, желание за развитие и получаване на нови знания ми помагат за добрите отношения с хората, както и за личностното ми развитие и израстване. Зная колко е важно децата да учат с любов, да са с добри обноски и комуникативни умения, да имат желание за нови знания и за спортуване. Именно затова с много вяра и надежда, че ще сме полезни на тях и техните родители, създадохме Учебен център „Архимед“.

Нашите деца
Учебен център „Архимед“